Kašel  

  • Zvýšit dávky ječmene a chlorelly
  • Tkáňové soli
  • Navlhčenou aniontovou vložku nalepit na hrudník - podporuje vykašlávání
  • Homeopatický lék

Dále možné využít:

SINUPRET, HEDELIX - vykašlávání (lékárna)
PŘÍRODNÍ OBKLADY - dle typu kašle, pokud by byl zájem pošlu
POSÍLENÍ IMUNITY: HLÍVÁČEK (lékárna), RAKYTNÍK (zdravá výživa sirup fy Weleda nebo tinktura  fy Herba Vitalis ), CITROVITAL
ECHINACEA - tinktura fy Herba Vitalis (zdravá výživa) ,ČAJ LAPAČO (zdravá výživa)
ÉTERICKÉ OLEJE (zdravá výživa): EUKALYPTUS, MÁTA – od 5ti let, BOROVICE - děti, JEDLE – děti, smrk, FENYKL (obklady ), LEVANDULE - i do vzduchu, koupele 3 - 10 kapek et. oleje smíchat se lžící normálního oleje a dát do vany - délka koupele 15 - 30 minut, případně nakapat 2 kapky eter. oleje na vlhkou žínku a potírat celé tělo nebo smíchat se lžící obyčejným olejem 5 kapek a mazat na hruď
LICHOŘEŘIŠNICE (zdravá výživa) - tinktura, fy Herba Vitalis, desinfekční a bakteriální účinek
PRŮDUŠKOVÁ SMĚS, TŘEZALKA - (zdravá výživa ) - tinktura, fy Herba Vitalis, vykašlávání
DIVIZNA - (zdravá výživa) - tinktura, fy Herba Vitalis, vykašlávání
BOBKOVÝ LIST -na ďolík pod palcem, navlhčený, stopka směrem dolů, přes noc nalepit
BYLINKY: bez černý, jitrocel, kopřiva, třezalka, žebříček, řepík, česnek, máta, mateřídouška, šalvěj, křen, fenykl, lípa
VÝVAR Z ČERSTVÉHO ZÁZVORU S MEDEM - popíjet
Potírat sezamovým olejem
Psí sádlo – mast na hruď (v lékárně)
Med a skořice
Prsní balzám fy Aromatika
BORŮVKY, BRUSINKY
TEA TREE – 2 kapky kápnout do vody a vypít každé 2 hodiny

tymián a prvosenka - je rostlinný lék na léčbu zánětlivých onemocnění dýchacích cest pro dospělé a děti

SVAŘIT KUZU+UMEBOSHI PASTA ( 1 lžička+1/2lžičky)

ČAJ LOTUS

KALOGA - tinktůra (lékárna)

BRONCHIPRET (lékárna)

 

ČÍNSKÁ MEDICÍNA

------------------------------------

Vůně norovicového ráje - suchý kašel

Ozvěny himalájského hromu - dušnost, kašel vlhký, na roztaření

Hvízd přírodní píšťalky - doléčení kašle
 

PROVÁDĚT MIČKOVÁNÍ

-----------------------------------------------
http://www.mickovani.wz.cz/


1. Cibulový sirup

Tento sirup usnadňuje vykašlávání (není vhodný na noc).

Rozpis:

1 ks větší cibule
2 lžíce krystalového cukru

Příprava:
Na tento jednoduchý a velice účinný recept potřebujeme jednu větší cibuli, kterou co nejjemněji nakrájíme nerezovým, stříbrným nožem nebo nožem ze slitiny stříbra. V každém případě se vyhněte noži železnému, který zásadním způsobem nepříznivě působí na množství vitamínu C. Tuto jemně nakrájenou cibuli okamžitě vložíme do dobře vymyté a vysušené uzavíratelné sklenice (např. od přesnídávky) a nasypeme do ní dvě lžíce krystalového cukru. Sklenici dobře uzavřeme a protřepeme. Téměř okamžitě se začne na dně vytvářet čirá tekutina. Každou možnou chvíli sklenici protřepeme a už po zhruba hodině máme dostatek sirupu pro dvě děti. Po otevření sklenice se sice na nás vyřítí smrad až nás zalkne, ale slijeme-li sirup do jiné sklenice už není cítit cibulí a jeho chuť je překvapivě lahodná až ho budete muset před dětmi  chránit.

  
2. Bezinkový sirup s kořeněnou příchutí

Tento sirup uklidňuje kašel (je vhodný na noc).
Rozpis:

1 kg plně vyzrálých bezinek (plody bezu černého
0,4 l vody

na 1 litr šťávy:

1 kg cukru
12 g kyseliny citrónové ( raději 1 lžička tj. asi 4g)
15 g rozdrceného zázvoru
10 g hřebíčku

Příprava:
Bezinky sbíráme plně vyzrálé červenočerné barvy. Důkladně je opereme a zbavíme střapin. Potom je smísíme s vodou v poměru 1 kg bezinek na 0,4 litru vody. Směs pomalu zahříváme za stálého míchání a roztíraní bezinek. Mírně vaříme 15 min., potom směs necháme 12 hodin odležet, pak přecedíme a přepasírujeme přes plátýnko. Je-li šťáva příliš kalná, můžeme ji vyčistit sedimentací. Vyčištěnou šťávu odměříme a zahřejeme, až do mírného varu.

V 1 litru horké šťávy rozpustíme 1 kg cukru a 1 lžičku kyseliny citrónové ( až 3 lžičky asi 12 g ). Po rozpuštění cukru sirup mírně vaříme ještě asi 20 minut.

Pro zlepšení chuti, aróma a medicinálních účinků přidáme současně s cukrem rozdrcený zázvor a hřebíček a sirup scedíme ( pouze pro dospělé přidáme 0,5 l pravého českého  Tuzemského Rumu, pak už v této variantě nesterilizujeme, ale necháme vychladnout a pak slijeme do lahví a uložíme do lednice. Jednu štamprličku před spaním a mládneme).

Sklenice nahřejeme a zároveň sterilizujeme v troubě na 100 °C asi 10 minut a horký sirup nalijeme do horkých sklenic a zavíčkujeme ( již není potřeba zavařovat ). Sklenice necháme v leže vychladnout.

Dvě lžíce tohoto sirupu rozpuštěné v 0,2 litru horké vody s jemně nastrouhaným muškátovým oříškem dává lahodný nápoj, který se podle starých lidových poznatků doporučuje pít před spaním.